Řekni, kde ty kytky jsou

Řekni, kde ty kytky jsou

sobota 17. srpna 2024 od 13:00 do 22:00

Program inspirovaný pohnutým osudem Krafferovy zahrady během minulého režimu

PROGRAM:

13:30 – 18:00   Den, kdy se mlčelo – zážitkový workshop s Pamětí národa

Únor 1948, v rádiu hlásí, že prezident Beneš právě doplnil vládu Národní fronty. V ulicích Prahy jsou statisíce lidí. Dav pod dohledem Klementa Gottwalda slaví na Václavském náměstí. Jaký vliv to bude mít na život malé české vesnice? Jak budou občané volit v nadcházejících volbách, co jim jejich volba přinese?
Workshop na tématu proměny české vesnice během kolektivizace nastoluje otázku, zda je v pořádku snažit se odstraňovat nespravedlnost pomocí toho, že dříve privilegované menšině sebereme základní práva, majetek, svobodu.
Zážitkový workshop byl vyvinut díky podpoře programu Evropa pro občany. Workshop je vystavěn podle skutečných příběhů a vyprávění pamětníků z archivu Paměť národa.
Workshop vedou vyškolení lektoři se zkušeností s dramatickou výchovou a hraním rolí.

Pro všechny do 13 do 100 let
Vstupenky ZDE

14:00 – 18:00  Vox populi – Vyprávějte příběh zahrady společně s námi

Máte s Krafferovou zahradou před rokem 2021 spojený vlastní zážitek? Přijďte nám jej sdělit do legendární budky Vox populi. Pomůžete nám tak s dokumentací paměti tohoto výjimečného místa,  ať už se bude jednat o spletitý příběh nebo jen o pocit, vůni, obraz. Vzpomínky se navíc stanou inspirací pro studenty, které je zpracují do podoby krátkých animovaných děl, samozřejmě s vaším souhlasem. Kromě soboty 17. srpna můžete svou vzpomínku zaznamenat kdykoliv prostřednictvím našeho dotazníku nebo v květinářství Krafferovy zahrady.


Historii zahrady připomínají  letos v létě i dvě výstavy – Procházka historií přímo v zahradě zachycuje 8 okamžiků z její bohaté minulosti. Příběh jedné výjimečné zahrady je výstava umístěná v zahradě Rondelu státního hradu a zámku Jindřichův Hradec, popisuje jednotlivé etapy z historie zahrady, ale představuje také její současnost a plány do budoucna. 

18:00   Podcast Přepiště dějiny: Stát a majetek

Michal Stehlík a Martin Groman se v živém natáčení populárně historického podcastu zaměří na téma Stát a majetek. Co vlastně znamená pojem zestátnění? A přišlo až s komunisty? Jak se chovala k majetku první republika a jak poté stát mezi léty 1945-1948. Máme v paměti především situaci po roce 1948, ale mnohé bylo připraveno již předtím. A samozřejmě nakonec dojde také na komunistický režim. 

Počet míst omezen, vstupenky ZDE

Během vystoupení podcastu je možné využít programu pro děti Hraní všemi smysly s HračkyToč, rezervace ZDE

20:30 Rebelové
promítání filmu v zahradním letním kině

V úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče se přeneseme zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. 

Počet míst omezen, vstupenky ZDE

Přepište dějiny