Recyklace bez legrace

Pokud bydlíte v domku se zahradou, a nebo jste právě jeden dostavěli, určitě vám „ zbyl“ i kousek pozemku, který se může stát zahradou. Nevíte-li si s ním rady, nejlepší je už během stavby domu oslovit zahradního architekta. Mnohdy totiž i „zbytkové plochy“ skrývají velký potenciál. Zároveň bývá složité vymyslet, jak je změnit na smysluplný a plnohodnotný prostor. Přitom často stačí dobře navrhnout základní uspořádání, udělat terénní úpravy a nebát se recyklovat. 

Ale teď už zpátky k tématu, které s terénními úpravami úzce souvisí. Máte zahradu nebo i malou plochu, kterou byste rádi vylepšili a víte, co od ní očekáváte nebo naopak víte, co neočekáváte. Zkrátka chcete změnu. Pro 15 leté děti už nepotřebujete pískoviště a domeček na hraní. Trávník před vstupem se při dešti mění v bažinu a za sucha ve vyprahlý beton? Pak je načase pustit se teď na jaře do vylepšování. A většinou stačí jenom málo, věřte tomu.

Stačí se rozhlédnout okolo a recyklovat. Například my v Krafferově zahradě jsme pochopili, že pokud chceme v zahradě vítat návštěvníky co nejčastěji, a nejlépe po celou sezónu, na spoustě míst je pro nás trávník neudržitelný. Rozhodli jsme se proto, že ho v těchto místech nahradíme zpevněnou plochou, nejlépe propustnou pro vodu. Protože rádi šetříme jak životní prostředí, tak svojí peněženku, nejprve jsme se podívali kolem sebe, co by se dalo použít. Poněkolikáté jsme přebrali hromadu určenou na skládku, rozhodili sítě mezi přáteli a během několika dní byl materiál na chodníky na světě.

A co jsme zrecyklovali? Narůžovo natřené betonové překlady, které leželi tak dlouho venku, až krásně opršely. Staré pálené cihly zbylé po bourání objektů. Kamenné desky náhodou objevené pod hromadou odpadu. Dlaždice, jež musely z cesty, abychom udělaly nové rozvody vody a dešťové kanalizace. A taky pár starých kamenných kostek, které se vždy někde objeví.

Udělejte to stejně. Poohlédněte se, co se vám kolem domu už nehodí.  Podívejte se, jestli soused nebourá zídku, ze které mu zbyly kameny.  Kromě toho, že se tak dá ušetřit spoustu financí, materiály, které mají svou patinu a historii dodají zahradě tu správnou atmosféru. Můžete tak vybudovat nejen chodníček, ale i zídku, zvýšený záhon, schody nebo cokoli vás jen napadne.

Jedinou komplikací při práci s tímto různorodým materiálem může být právě jeho všelijakost. Při skládání je třeba trochu zručnosti, a když se to napoprvé nepovede, není nic jednoduššího než plochu rozebrat a zkoušet to znovu a znovu. Dokonalý výsledek se určitě dostaví a vy nebude s recyklací chtít přestat stejně jako my.