Ekologie, NEJEN na květinové farmě

Dnes už je udržitelnost nebo ekologické uvažování pro mnohé z nás součástí běžného života. I my se snažíme v rámci naší květinové farmy o základní principy, které bych Vám tu dnes ráda popsala, a které Vás třeba inspirují k vlastním postupům.

Co si budeme nalhávat, pěstování květin v tom globálním měřítku není šetrné k přírodě ani trochu. Mnohdy zneužívá kromě levné pracovní síly i přírodní zdroje, jako je voda a úrodná půda v zemích, kde je jich nedostatek.

Ze vzdálenějších destinací musí květiny přiletět na holandskou burzu a odtud potom putují auty po Evropě. Spoustě z nich se musí v zimě topit a v létě zase chladit. I tohle celé „kolečko“ byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pěstovat vlastní květiny trochu jinou cestou.

Tak teď už konkrétně.

  1. Pro předpěstovávání se snažíme využívat misky, které tak jako tak kupujeme – například od masa. Pro větší semínka jsme potom zakoupili soilblocker, který vyvinula jedna šikovná květinová farmářka, a vytvoří vám bloky ze zeminy, které potom se vzešlými rostlinkami rovnou přesadíte do země.
  2. Výsevům ani jiným rostlinám netopíme. Vše zatím zvládáme doma, a pokud nehrozí velké mrazy, máme vše ve sklenících v zahradě.
  3. Letos budeme pro zálivku používat vodu i z retenční nádrže.
  4. Vyhýbáme se chemickým postřikům a hnojivům.
  5. Sbíráme si vlastní semínka pro další sezónu.
  6. Ze všech zdravých rostlinných zbytků je kompost.

 

Dodavatele rostlin, které nedokážeme napěstovat, vybíráme v blízkém okolí, nebo po ČR.  A to platí i pro naše další kolegy, přátelé a dodavatele, se kterými se můžete potkávat na našich akcích.

Na závěr je třeba říci, že chovat se ekologicky, neznamená, že jsme v tom všem 100% úspěšní, nebo že to ve všech ohledech vždy je možné. To, co nám přijde nejdůležitější je, přemýšlet o tom a snažit se. Snažit se tak, jak to zvládnu.

Třeba si koupit krásnou čerstvou kytku od někoho, koho dokonce znám, místo květiny, která má za sebou týden cestování. Jako u nás v Krafferově zahradě.